Ви зараз переглядаєте ЯК ПОСАДИТИ ВИНОГРАД – ВИБІР СОРТУ ДЛЯ ПОСАДКИ

Якщо садівник все робить правильно, то будь-яка культура, висаджена їм, незабаром дасть багатий урожай. Особливо це стосується такої ніжної й примхливої культури, як виноград, посадку якого важливо виконувати тільки у відповідний час року, від чого залежить не тільки врожайність, але і виживання лози при будь-яких кліматичних умовах. Як посадити виноград, щоб в самий найближчий час отримати багатий врожай? Що потрібно врахувати, вибираючи саджанці для посадки? Яки сорт винограду вибрати? Дізнаймося більше!

Вибір сорту для посадки

По-перше, слід засвоїти, що за термінами дозрівання сорти винограду бувають ранніми та пізніми, оскільки для повного визрівання вони потребують різної кількості тепла. Кількість тепла обчислюють як суму середньодобових температур за період, коли виноград активно зростає (з весни по осінь), при цьому дні, в які середньодобова температура опускається нижче 10 ° C, при підрахунку не враховуються, тому що ліана в цей час вже зупиняє ріст.

Для нормального визрівання дуже ранніх сортів досить, щоб сумарне значення температур за сезон становила хоча б 2000 ° C, але для пізніх необхідний мінімум повинен бути 3000 ° C. З цього випливає висновок: в північних регіонах бажано висаджувати тільки ранні сорти, а пізні – ближче до півдня.

По-друге, сорти винограду за смаковими характеристиками поділяють на технічні (винні) та столові (для продажу і вживання у свіжому вигляді). У технічних сортів смак простіший, ягоди і грона дрібніші, але їх кількість на кущі зазвичай більша, ніж у столових. Новачкам для посадки бажано вибирати тільки стійкі до хвороб районовані сорти.

По-третє, не всі новачки звертають увагу (частіше через незнання) на те, що частина столових сортів винограду має двостатеві (здатні до самозапилення) квітки, а частина – тільки функціонально-жіночі, які можуть запліднюватись виключно пилком інших сортів (обох статей). Сорти з жіночими квітами формують ягоди більші, але якщо їх посадити далеко від обох статей, запилення доведеться проводити вручну. В ідеалі ж для нормального плодоношення досить як мінімум висаджувати і ті, і інші поруч.

Як посадити виноград

Саджанці найбільших сортів винограду


Як посадити виноград

Саджанці винограду раннього сорту


Як посадити виноград

Саджанці винограду пізнього сорту


Як посадити виноград

Саджанці винного винограду


Як посадити виноград

Саджанці кишмишу


Як посадити виноград

Саджанці столового винограду

Читайте також: КОЛОНОВИДНІ ПЛОДОВІ ДЕРЕВА: ДОГЛЯД ЗА КОЛОНОВИДНИМИ ДЕРЕВАМИ

Як посадити виноград: терміни

Фахівці рекомендують садити виноград у весняний період: для південних районів з кінця березня до середини травня. Середня смуга садить його з кінця квітня до початку червня. Важлива умова – це прогрітий грунт до 8-10 градусів.

Грунт перед посадкою повинен бути сухим, оскільки зволожений грунт часто призводить до загибелі саджанця. Саджанці, висаджені пізніше рекомендованих термінів, мають слабку приживлюваність і значно відстають у рості від тих, що були посаджені в оптимальні терміни.

Багато садівників вважають, що осіння посадка також допустима. Її проводять в кінці жовтня або на початку листопада. При подібних посадках існує велика ймовірність ураження держака грибком або ж його загибелі, оскільки в цей період можуть наступити перші морози.

Як посадити виноград: грунт

Перш ніж садити саджанець винограду у відкритий грунт, необхідно провести оцінку грунту. Щоб виноградний кущ добре ріс і розвивався, грунт повинен бути добре дренованим, відповідати необхідному рівню pH і бути помірно родючим.

Читайте також: ЯК ВИБРАТИ САДЖАНЦІ ТРОЯНД? ВИДИ САДОВИХ ТРОЯНД

ЯК ПОСАДИТИ ВИНОГРАД - ВИБІР СОРТУ ДЛЯ ПОСАДКИ 1
Як посадити виноград

Якщо ваш грунт не відповідає всім необхідним вимогам, є два способи вирішення проблеми:

  • Додати у ваш грунт необхідні компоненти, такі як дренаж (кокосове волокно, перліт, пісок і т.п.), золу (для підвищення рівня pH), перегній (при нестачі гумусових речовин), мінеральні добрива (для НЕ родючих грунтів). Після цього ретельно перекопати землю (краще культиватором) і можна саджати виноград. Цей спосіб не підійде вам, якщо в районі передбачуваної посадки міститься глина.
  • Викопати посадкову яму. Окремо підготувати грунт, що відповідає вимогам виноградного куща. Зверніть увагу, при підготовці грунту варто уникати додавання торфу, торф містять ґрунтові суміші, а також новоза. Заповнити посадкову яму підготовленим грунтом і можна садити саджанець винограду. Цей спосіб, як видно, єдиний, якщо у вас глинистий грунт.

Важливо знати, що грунт слід підготувати до посадкам. Слід звертати увагу на такі вітаміни:

  • калій – ця речовина сприяє формуванню цукрів і крохмалю в плодах, якщо грунт відчуває дефіцит цієї речовини, тоді ягоди будуть кислими;
  • азот повинен бути в помірній кількості: його недолік призведе до низькорослості рослин, а надлишок до зайвого листя і водянистості ягід;
  • кальцій впливає на розвиток кореневої системи;
  • залізо – це основа для формування хлорофілу;
  • фосфор впливає на формування плодів.

Рекомендується додати в грунт всі перераховані вище речовини, щоб виноград не відчував брак важливих елементів.

У перший рік посадки рослини кріплять до кілочків, а в подальшому будуть потрібні більш громіздкі конструкції.

Як посадити виноград: місце

Правильний вибір місця під посадку винограду убезпечить від помилкової і справжньої борошнистої роси. Ці захворювання виникають при виборі місця, де листя стає сухим через надмірне обдування їх вітром.

Читайте також: ПЕКІНСЬКА КАПУСТА: ЯК ВИРОСТИТИ ПЕКІНСЬКУ КАПУСТУ

ЯК ПОСАДИТИ ВИНОГРАД - ВИБІР СОРТУ ДЛЯ ПОСАДКИ 2
Як посадити виноград

Правила вибору місця посадки полягають в наступному:

  • Для того, щоб вирити канавку для посадки, потрібно вибирати сонячні місця, де переважно південні схили, продуваються протягами.
  • Важливо стежити, щоб глибина грунтових вод була не менше 2,5 м. Це пов’язано з тим, що коріння рослини ростуть не тільки в ширину, але і в глибину як мінімум на 0,8 м.
  • Не рекомендується здійснювати посадку в низинах, на північних схилах, на ділянці з солоним грунтом і близькими грунтовими водами. Врожаю від таких ділянок можна не чекати.
  • Рекомендується садити виноград уздовж стін будинку або господарських будівель. Це пояснюється тим, що стіни накопичують частину сонячного тепла і здатні віддавати його рослині в нічний час.
  • Якщо грунт не збагачений корисними речовинами, тоді доведеться вносити мінеральні добрива. Це означає, що навесні їх додають в посадочні ями, а в подальшому додають у міру зростання винограду.

Як посадити виноград: саджанці

Досвідчені садівники знають, що найсприятливіший час для покупки саджанців – це період перед безпосередньою посадкою. В цьому випадку не потрібно думати про те, що саджанці замерзнуть або ж зіпсуються.

Купувати саджанці потрібно в середині весни. Вибираючи між ринками та спеціалізованими магазинами, рекомендується віддати перевагу останнім. Оскільки закупівлі в магазині проходять жорсткий контроль, шанс отримати якісний матеріал набагато вище, ніж при покупці на ринку або у приватних осіб.

ЯК ПОСАДИТИ ВИНОГРАД - ВИБІР СОРТУ ДЛЯ ПОСАДКИ 3
Як посадити виноград

Якщо дефект помічений навіть на одній рослині, тоді від покупки рекомендується відмовитися. Оскільки всі інші живці можуть бути заражені хворобами.

Важливо звертати увагу на стан пагонів, де не повинно бути цвілі, плям і інших дефектів.

Перевірити якість пагонів можна за допомогою розсування волокон кори, що знаходяться у верхній частині пагонів. Якщо в отворі видніється зелений шар клітин, тоді можна робити висновок про якість саджанця.

Як посадити виноград: правила

Виноград відносять до теплолюбних рослин, але за останні десятиліття були виведені сорти, стійкі навіть до суворих зим.

Для винограду підходять легкі грунти: чорнозем, легкосуглинні, хрящуваті, а також суглинні. У них є доступ кисню і вологи. Коріння в такому грунті краще розвиваються.

Тому садівникам північній частини країни доводиться розміщувати дерева в теплицях, де перші врожаї починають з’являтися на початок червня.

ЯК ПОСАДИТИ ВИНОГРАД - ВИБІР СОРТУ ДЛЯ ПОСАДКИ 4
Як посадити виноград

Вибір на користь теплиці слід зробити з наступних причин:

  • плоди з’являються раніше, ніж під відкритим небом;
  • рослини отримують захист від заморозків в середині весни;
  • з’являється можливість посадити різні сорти, в тому числі й ті, які вирощуються в умовах високих температур;
  • теплиця дозволяє уникнути ос та інших шкідників, а, значить, і не передбачає додавання хімікатів в процесі росту рослин;
  • взимку, а також ранньою весною садівникам легше здійснювати роботи по догляду за виноградом;
  • опади не можуть впливати на плоди, що не веде до їх розтріскування;
  • висока врожайність;
  • за розміром і смаковими якостями плоди не поступаються тим, що вирощені у відкритому ґрунті.

Як посадити виноград: яма

Виноград може рости і плодоносити в 2-х літровому горщику. Однак розміри такого куща і його врожайність обмежені обсягом цього горщика. Таким чином, викопавши посадкову яму об’ємом в 20 літрів, тобто розмірами 29 х 29 х 25 см, і посадивши в неї виноград, він все одно виросте і буде плодоносити. Це, однак, не відноситься до глинистих ґрунтів, де застій вологи у коренів призведе до загибелі куща.

Коренева система дорослого куща винограду досягати 8 метрів по горизонталі і може йти більш ніж на 6 метрів в глибину. Ці розміри, безумовно, дуже приблизні й часто залежать від сорту винограду, умов його зростання і інших чинників. Але, приймаючи цей факт до уваги, навряд чи хтось буде готувати посадкову яму 8 метрів діаметром і глибиною 6 метрів. Тому давайте будемо мислити реалістично і вибирати розміри посадкової ями виходячи зі своїх можливостей.

ЯК ПОСАДИТИ ВИНОГРАД - ВИБІР СОРТУ ДЛЯ ПОСАДКИ 5
Як посадити виноград

Велика частина кореневої системи, що відповідає за харчування всього куща, знаходиться на глибині до 80 см. Тому, мабуть, копати посадочну яму глибше не варто.

Як посадити виноград: опора

З урахуванням того, що кущі винограду в подальшому повинні добре висвітлюватися сонцем, не загущуватися і добре провітрюватися, спорудження опори є не менш відповідальним моментом.

Перший рік для саджанця, посадженого навесні, досить встановити пару кілочків і натягнути дріт. Але краще відразу спорудити капітальну опору. Яку саме ставити опору, кожен вибирає на свій смак:

  • Одноплоску. В цьому випадку стійки забиваються в землю на глибину 50 сантиметрів, відстань між ними – 2,5 метра. Але надійніше буде їх забетонувати в землю. Самі опори можуть бути з металевих або пластикових труб, як варіант – дерев’яні. Потім горизонтально кожні півметра простягається дріт або волосінь. Ліани, які зростають, закріплюють м’яким матеріалом вже на першому рівні.
  • З козирком. У цьому випадку вертикальна частина має горизонтальне продовження – козирок.
  • Т-образну. Це коли на один кущ припадає дві стійки по різні боки.
  • Аркову. Якщо ви вирішили спорудити опору в формі арки, то слід пам’ятати, що її висота повинна бути не менше трьох метрів, а це створить додаткові складнощі при догляді за виноградом.

У будь-якому випадку кожен з варіантів має свої позитивні сторони і естетично прикрасить ділянку. Тепер ви знаєте як посадити виноград. Гарного врожаю!


Ми у FACEBOOK
Приєднуйтесь до нас


Залишити відповідь