Ви зараз переглядаєте ЯК ВАРИТИ РИС – ОСНОВНІ ЕТАПИ ПРИГОТУВАННЯ РИСУ

Хочете приготувати розсипчастий, смачний, ніжний та ароматний рис, який не злипається грудкою, не пригорає до каструлі і не містить половини сирих зерен? Немає нічого простішого! Найкращий спосіб приготувати ідеальний рис – це, звичайно, скористатися рисоваркою або пароваркою. Однак не у всіх і не завжди вона потрапляє до рук. Тож у багатьох господинь виникає питання: “Як варити рис в каструлі?”

Основні етапи підготовки рису

Отже, як варити рис в звичайній каструлі так, щоб він вийшов смачним, ніжним і розсипчастим? Це цілком можливо. Для цього треба знати кілька тонкощів і секретів приготування рису.

Вибирайте правильний рис

Якщо ви вибрали неправильний, дешевий рис, немає ніякої можливості перетворити його в дорогий. Як би ви його не варили, які б хитрощі не використовували, поганий рис не стане хорошим.

Почнемо з того, що обраний вами сорт злакових зерен впливає на тривалість варіння і кінцевий результат. Наприклад, для плову і гарніру кулінари рекомендують брати довгозерний варіант, а для різотто і супів – середньозерний. Каші, в тому числі й молочні, готують з круглозерні рисового сорти. Наприклад, якщо ви хочете приготувати суші, вам знадобиться оброблений круглозерний рис для суші. Для індійського плову потрібен буде рис басматі виду «бір’яні». Для більшості тайських страв (за винятком десертів) потрібно використовувати тайський рис сорту «Жасмин».

Країна виробництва – також показник. Рис сорту «Жасмин» може виростати тільки в Таїланді, в Бірмі і у В’єтнамі. Рис сорту «басматі» виростає тільки в Індії, Бангладеші та Пакистані (не всі згодні з цим, але клімат дозволяє вирощувати в деяких регіонах Пакистану сорт «басматі»). Якщо ви хочете приготувати щось тайське, вибирайте рис Жасмин виробництва Таїланд – і не помилитеся.

Читайте також: ЯК ЗВАРИТИ РОЗСИПЧАСТИЙ РИС – КОРИСНІ ПОРАДИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

Як варити рис
Як варити рис

Вибірайте правильну посуд

При варінні рис збільшується приблизно втричі. Тому посуд треба вибирати з урахуванням цього. Якщо рису буде нікуди «рости», він вийде склеєний. Занадто велика ємність – теж недобре. Нерівномірний розподіл тепла по занадто широкому днищу призведе до того, що частина рису буде переварена, а частина сира. Також ємність, в якій ви варите рис, повинна мати товсте дно. Чим тонше дно, тим більше шансів, що рис пригорить.

Промивання рису

Рис обов’язково потрібно промити перед тим, як почати готувати! Залежно від сорту і страви, варіюється і кількість промивань рису холодною водою. Якщо ви готуєте тайський рис жасмин на гарнір, промийте його не більше 2 разів. Якщо ви плануєте далі рис обсмажувати, вам потрібно повністю позбудеться від будь-яких крохмалистих залишків на оболонці, тому рис треба промити 5-6 разів. Басматі промивають 3 рази.

Замочування рису

Деякі сорти рису вимагають замочування, деякі – ні. Тайський рис жасмин і басматі замочувати не обов’язково. Червоний і коричневий рис вимагають замочування не менше години. Круглозерний рис для суші замочування не вимагає. Клейкий рис (тайський або в’єтнамський, для десертів) вимагає замочування не менше 3 годин.

Додавання води

Пропорції води до рису залежать від страви, яку ви збираєтеся готувати, а також від «молодості» рису. Будь-який новий урожай (урожай цього року) вимагає менше води, оскільки рис все ще вологий і ніжний. Урожай попереднього року вимагає більше води, бо він вже злегка підсушений.

В середньому, для приготування тайського рису Жасмин як гарнір, потрібно дотримуватися пропорцію: 1 х 1,25. Якщо ви плануєте далі рис обсмажувати, то пропорція повинна бути 1 до 1: вам потрібно приготувати сухіший рис в цьому випадку. Для приготування басматі води треба трохи більше: 1 частина рису до 1,5 частини води.

Як варити рис в каструлі

Ви можете віддавати перевагу будь-яким девайсам для варіння, проте ніколи не буде зайвою інформація, як варити рис в каструлі на воді. На думку більшості господинь це найбільш зручний варіант.

розсипчастий рис
Як варити рис

Накрийте ємність з рисом кришкою максимально щільно і поставте на середній вогонь. Як тільки вода закипить, зменшіть вогонь до мінімуму. Постарайтеся зробити найменший вогонь, наскільки це можливо. На електричній плиті, на жаль, такого невеликого нагрівання домогтися неможливо, тому мова йде про газову плиту. На самому слабкому вогні варіння рису займе десь 15-20 хвилин.

Через 15 хвилин стан рису слід перевірити. Для цього дуже знадобиться наявність скляної кришки. Якщо кришка у вас звичайна, обережно підніміть і подивіться. Перший показник того, що рис готовий – на поверхні нічого не відбувається (вода не пузириться, пар не піднімається).

Візьміть силіконову лопатку і обережно відсуньте рис від краю. Так ви зможете подивитися, що відбувається на дні. Якщо води на дні не видно, значить, рис готовий. Якщо вода залишилася, обережно утрамбуйте рис назад, щоб поверхня була рівною, закрийте каструлю кришкою і знову ввімкніть найслабший вогонь. Через 5 хвилин перевірте стан рису – він вже повинен бути готовий. Якщо рис готовий, акуратно перемішайте його, щоб впустити повітря в каструлю і дайте спокій кришці ще на 10 хвилин, щоб рис злегка підсох. Після цього його можна подавати.

Приготований в каструлі рис найчастіше використовують як гарнір до м’яса, риби і овочів.

Якщо ви хочете додати приправи (куркуму, шафран) або трави в страву, це треба робити не в процесі варіння, а вже комбінувати з готовим продуктом.

Найбільш розсипчасті після приготування сорти рисових зерен – довгозерний “жасмин” і “басматі”. У пропареного рису зерна не будуть ламатися в процесі варіння. Круглозерні сорти з підвищеною кількістю вуглеводів розварюються в кашу. Коли ви відміряє кількість рису, пам’ятайте правило: для стандартних чотирьох порцій гарніру вистачає однієї склянки крупи.

Як варити рис
Як варити рис

Як варити рис на молоці

Багато дорослих людей цікавляться, як варити рис на молоці в каструлі. Цей інтерес викликаний ностальгією за дитинством, коли рисова молочна каша вважалася канонічним зразком доступного, смачного і здорового харчування. Дійсно, розуміючи, як варити рис на молоці правильно, ви наситите ваш організм вітамінним комплексом групи В – В1, В2, В3, В6 – це дуже корисно для здоров’я нервової системи. Калорійність страви дорівнює 97 ккал. Незважаючи на те, що кожна господиня вносить свої “родзинки” в рецепт, ми пропонуємо найпростіший варіант для обіду на чотири персони.

Пропонуємо дізнатися, як варити рис на молоці покроково:

  1. Візьміть склянку білого круглого пропареного рису, півлітра холодної води, півлітра молока, три столові ложки цукру, пару столових ложок вершкового масла, сіль – за смаком.
  2. Крупу треба промити до прозорої води, далі покласти в каструлю і залити ХОЛОДНОю водою. Це гарантія того, що каша буде розвареною, м’якою і смачною.
  3. Рис з водою доводять до кипіння, постійно помішують. Маса в результаті повинна увібрати воду і дійти до стану напівготовності.
  4. Молоко кип’ятять в окремій посудині з додаванням цукру на повільному вогні. У гарячому стані молоко вливають в рисову кашу.
  5. Цукор і сіль вносите за смаком, але пам’ятайте властивість рису вбирати смакові інгредієнти в себе: додавайте трохи більше, ніж хотіли, – і не помилитеся.
  6. Кашу з молоком варять до самої готовності страви, кожну хвилину перемішуючи, особливо на дні каструлі.
  7. Хвилин через 7 після додавання молока вогонь вимикаємо і покращуємо смакові якості страви за допомогою сухофруктів, ягід або яблук, варення – за бажанням.

Як варити коричневий рис

Бурий рис – продукт особливий, дуже шанований на Сході. Сортів у нього дуже багато, їх підрозділяють на дві великі категорії: індійського походження з тонкими довгими зернами, а також японський бурий рис – круглий і короткозерний. Варто відзначити, що не зовсім правильно говорити про коричнечий рисі, як про сорт злаку, адже це визначення описує таку характеристику крупи, як нешліфований. Іншими словами, бурий рис значить необроблений рис. В ста грамах бурого рису міститься 22% від середньодобової дорослої норми калорій, а саме 331 ккал.

Як варити рис
Як варити рис

Тепер що стосується приготування нешліфований рису. Дотримуйтесь ряд правил:

  1. Промивайте ретельно необроблену поверхню, поки прохолодна вода не стане нескаламученою. Відразу після промивання обдайте окропом і знову обполосніть в холодній воді.
  2. Замочування варто проводити в глибокій посудині, додаючи до суто питну воду у великій кількості. Краще поставити на ніч, але можна в будь-який час доби, головне витратити на це не менше 6 годин.
  3. У ємності для варіння бурий рис з’єднують з холодною чистою водою (бутильованою, фільтрованою) з розрахунку 1 до 3. Сюди ж кладуть сіль. Рідину з крупою слід довести до кипіння на великому вогні і варити до 10 хвилин. Кришка при цьому щільно прикрита!
  4. Далі інтенсивність температурної обробки знижують – вогонь на мінімум, крупа томиться під кришкою близько півгодини.
  5. Після вимкнення вогню готовий рис треба настояти: кришку не піднімайте, це можна буде зробити тільки через 15 хвилин. Щоб вода краще вбралася в зерна, заберіть каструлю з плити і укутайте. Для заправки спробуйте застосувати топлене масло з традиційними прянощами – кумином, куркумою, перцем чилі.

Бурий рис ідеально поєднується з морепродуктами, м’ясом, птицею, овочами. Як начинку для пирога і в складі молочних каш його краще не використовувати.

Є ряд правил зберігання, які треба дотримуватися, щоб зберегти всі корисні властивості бурого рису: зберігайте нешліфовану крупу малими партіями в прохолодному місці, рис повинен знаходиться в жерстяній або керамічної щільно закритій ємності, а також пам’ятаєте про заборону на контакт з високою вологістю.

Як варити рис
Як варити рис

Як варити пропарений рис

Почнемо з того, як варити пропарений рис розсипчастим, щоб його було приємно їсти. У пропареного рису зерна пройшли спеціальну парову обробку, в результаті чого придбали напівпрозорість і легкий кремовий відтінок. Продукт дуже комфортний в приготуванні, виходить розсипчастим і приємним на смак навіть після розігріву. Але правда така, що за комфортне готування доводиться розплачуватися втратою частини корисних властивостей рису під час обробки.

Насамперед, будь-який кулінар повинен знати, як правильно варити пропарений рис розсипчастим в каструлі. Спершу влаштуємо зернам промивання: візьміть ємність, за обсягом, яка вдвічі перевершує обсяг крупи. Після заливання рисових зерен водою здійснюйте рукою плавні рухи, що нагадують масаж. На процедуру зазвичай витрачають не більше п’яти хвилин, а потім замочують на півгодини в холодній воді. Щоб рідина якісно зійшла після замочування, скористайтеся ситечком.

Для готування треба брати каструлю з масивним дном. Ви ніколи не зрозумієте, як варити правильний пропарений рис без зазначення точних пропорцій крупи і води. На одну об’ємну частину рису беріть 1,25 частини гарячої води. Як саме і скільки за часом варити пропарений рис? Нехай крупа з водою закипить на великому вогні без кришки. А далі треба зменшити ступінь нагріву і закрити ємність кришкою. Після того, як зернова культура томиться 25 хвилин під кришкою, соліть і кладіть вершкове масло. Заключний, але важливий етап: каструлю вже без кришки загортають в рушник і протягом 10 хвилин дають можливість частинкам пара і зайвої вологи вийти з рису. Така проста повітряна ванна сприяє прекрасному результату – каша буде сухою і розсипчастою, як ви завжди мріяли.


Ми у FACEBOOK
Приєднуйтесь до нас


Залишити відповідь