Ви зараз переглядаєте ВПРАВИ ДЛЯ ШИЇ ПРИ ОСТЕОХОНДРОЗІ: ПРОСТИЙ КОМПЛЕКС ЛФК

Тривала робота за комп’ютером, телефоном, робота, яка змушує подовгу сидіти, – все це впливає на функціонування м’язів шийного відділу. В такому стані кровопостачання в цьому відділі погіршується, а значить, порушується робота головного мозку. Як наслідок, з’являється головний біль, здатність запам’ятовувати інформацію погіршується, концентрація думок підводить і з’являється швидка втома. У нашій статті Ви більш детально дізнаєтеся, що таке шийний остеохондроз, про його причини та симптоми, а також які існують вправи для шиї при остеохондрозі.

Загальна інформація

Міжхребетні диски складаються з гелеобразного ядра і навколишнього щільного фіброзного кільця, які покриті зверху шаром хрящової тканини. Вони виконують функцію, що амортизує, перешкоджаючи пошкодженню хребців при бігу, ходьбі й стрибках, а також сприяють рухливості та гнучкості всього хребетного стовпа.

У процесі природного старіння, а також в умовах підвищеного навантаження, відбувається поступове зменшення висоти міжхребцевого диску. Порушується обмін речовин в його ядрі, з’являються тріщини в навколишньому фіброзному кільці. З’являються випинання дисків – протрузії та грижі. У міру прогресування захворювання, в нього втягується хрящова тканина і кістки, виникають остеофіти – кісткові розростання, які стають причиною обмеження рухливості й вираженого больового синдрому.

Оскільки патологічні зміни проходять в безпосередній близькості від спинного мозку, це призводить до їх здавлення і запалення, а також рефлекторного розвитку м’язового спазму. В результаті людина відчуває характерні симптоми, за якими можна запідозрити захворювання. Прості вправи для шиї при остеохондрозі допоможуть вирішити дану проблему.

Вправи для шиї при остеохондрозі
Вправи для шиї при остеохондрозі

Причини остеохондрозу шийного відділу

Остеохондроз шийного відділу хребта відноситься до мультифакторних захворювань. Він виникає на тлі цілого комплексу чинників, кожен з яких ускладнює перебіг патології. У список причин входить:

  • надлишкова вага;
  • малорухливий спосіб життя;
  • сидяча робота;
  • неправильна постава;
  • хронічні захворювання опорно-рухового апарату (сколіоз, плоскостопість), що сприяють нерівномірному розподілу навантаження на хребет;
  • вроджені патології розвитку хребетного стовпа, а також травми;
  • надмірні, повторювані навантаження на хребет;
  • спадкова схильність.

Симптоми шийного остеохондрозу

Симптоми шийного остеохондрозу з’являються далеко не відразу і, найчастіше, маскуються під інші захворювання.

До найбільш частих ознак належать:

  • запаморочення: як правило, при остеохондрозі воно є системним, тобто людині здається, що навколишні предмети обертаються перед його очима;
  • біль в області потилиці, шиї, комірцевої зони: її інтенсивність залежить від ступеня розвитку захворювання; легка і епізодична на ранній стадії, вона поширюється на всю голову і набуває постійний характер; періодично напади стають нестерпними, в результаті чого людина не може навіть поворухнути головою;
  • шум або дзвін у вухах: виникають при зміні положення після тривалого періоду нерухомості, часто супроводжуються запамороченням;
  • відчуття нестачі повітря, неможливість зробити глибокий вдих: у важких випадках розвивається навіть сильна задишка;
  • нудота і блювота: пов’язані з порушенням кровообігу в певних зонах головного мозку, посилюються при спробах повернути голову;
  • зниження гостроти зору, миготіння мушок або туман перед очима: свідчать про недостатнє постачання кров’ю головного мозку, виникають при запущених стадіях захворювання;
  • коливання артеріального тиску, що погано піддається корекції препаратами;
  • раптова непритомність, обумовлена спазмом судин;
  • відчуття грудки в горлі, першіння, сухість, проблеми з ковтанням: нерідко є одним з перших ознак патології;
  • біль в плечовому суглобі;
  • оніміння пальців рук.
Вправи для шиї при остеохондрозі
Вправи для шиї при остеохондрозі

Профілактика захворювання

Якщо приділити увагу профілактиці шийного остеохондрозу, навіть при вже наявних змінах їх прогресування істотно сповільниться. Лікарі рекомендують:

Ідеальний спорт при остеохондрозі – плавання. Вода розвантажує хребетний стовп, а активні рухи сприяють формуванню м’язового каркаса.

Вправи для шиї при остеохондрозі

Регулярне заняття лікувальною фізкультурою при шийному остеохондрозі робить м’язи міцніше, знімає м’язові спазми, посилює кровообіг, покращує стан міжхребцевих дисків. Якщо правильно підібрати вправи для шиї при остеохондрозі, то це допоможе позбутися від неприємних відчуттів, якими часто супроводжується шийний остеохондроз. Це головний біль, болі в плечах і руках, запаморочення.

Не завжди виходить звернутися до фахівця. В принципі, не проблема робити вправи для шиї при остеохондрозі самостійно. Такі тренування можна з легкістю виконувати і вдома. Існують нескладні комплекси вправ, з якими впорається і новачок. Один з таких комплексів буде представлений трохи нижче.

Протипоказання до ЛФК при остеохондрозі

  • Не можна виконувати вправи для шиї при остеохондрозі під час гострої фази захворювання. Неприпустимо виконувати їх через біль.
  • Виконуйте вправи для шиї при остеохондрозі повільно, не робіть різких рухів.
  • Пам’ятайте, що якщо у вас шийний остеохондроз, не можна робити кругові рухи головою. Також не варто закидати голову назад.
  • Не спокушайтеся на рекламу пристроїв для витягнення шийних хребців. Без консультації фахівця подібні пристрої застосовувати небезпечно. Проста необережність може викликати серйозні травми.
  • Якщо у вас виявили міжхребетні грижі, неприпустимо виконувати ці та будь-які інші вправи без консультації лікаря!
Вправи для шиї при остеохондрозі
Вправи для шиї при остеохондрозі

Приблизний комплекс ЛФК при шийному остеохондрозі

Регулярне спортивне навантаження важливе для кожної частини тіла людини, це допомагає зберігати здоров’я і красу. Для ніг корисна ходьба і пробіжка, для рук – гра в бадмінтон, волейбол, баскетбол, махи, тренування з гантелями та іншими снарядами, для сідниць і стегон – присідання, для спини і преса – підтягування на брусах і поперечині, а також інші комплекси вправ. Також надзвичайно важливі вправи для шиї при остеохондрозі:

Розминка. Починати вправи для шиї при остеохондрозі обов’язково слід з розминки. Можна в якості розминки використовувати звичайну ходьбу на місці. Ефективно буде спочатку походити на повній стопі, а потім – на носках і п’ятах. При цьому руки повинні бути розслаблені, звисати вільно, плечі повинні бути розправлені й трохи опущені вниз. Тривалість розминки – 2-3 хвилини.

Вправа, спрямоване на розслаблення м’язів шиї. Встати прямо. Руки повинні вільно звисати уздовж тіла. Стиснути кулаки, напружити руки. Одночасно з цим опускати плечі й лопатки та випрямляти спину. 30 секунд утримувати напругу. Потім розслабитися і дати рукам вільно погойдатися.

Нахил голови вбік. Цю вправу можна виконувати як стоячи, так і сидячи. Обережно нахилити голову вбік (опускаючи вухо до плеча). Відчуйте, як розтягуються м’язи шиї. Витримайте так 10-15 секунд. Потім повільно прийміть вихідне положення і нахиліть голову в інший бік. Дуже важливо виконувати дану вправу максимально обережно, не допускати болю.

Піднімаємо і опускаємо плечі. Можна виконувати цю вправу як стоячи, так і сидячи. Підніміть плечі якнайвище, не переміщуйте їх вперед. Опустіть, злегка відведіть назад, немов розправляючи їх. Повторіть 6 – 8 разів.

Рухаємо плечима вперед і назад. Цю вправу можна виконувати як стоячи, так і сидячи. Початкове положення – плечі вільно розправити й опустити. Піднімаємо плечі, зміщуємо їх вперед. Потім потрібно повернутися в початкове положення. Відвести плечі назад, намагатися стулити лопатки. Повернутися в початкове положення. Повторити вправу 6 – 8 разів.

Повороти голови в бік. Цю вправу можна виконувати як стоячи, так і сидячи. Нахилити голову вниз. Підборіддям намагатися торкнутися яремної западини. Поверніть голову вправо, немовби ковзаючи підборіддям по верхній частині грудини. Затримайтеся в цьому положенні 3 – 6 секунд. Потім повільно поверніть в іншу сторону. Повторити цю вправу в кожну сторону 5 – 7 разів.

Вправи для шиї при остеохондрозі
Вправи для шиї при остеохондрозі

Нахиляємо голову вперед. Цю вправу теж можна виконувати як стоячи, так і сидячи. Зігніть шию вперед, плавно опустіть підборіддя на груди. Потім потрібно повільно випрямитися. Повторити вправу 6 – 8 разів. Важливо: спину тримати прямо!

Махаємо руками назад. Виконуємо цю вправу стоячи або сидячи. Руки витягнути в сторони, плечі опустити. Лопатки притиснути до спини. Витягнуті прямі руки при цьому перемістяться трохи назад. Повернутися в початкове положення. Повторити вправу 6-8 разів. При виконанні цієї вправи потрібно по-мінімуму рухати руками, а намагатися використовувати тільки м’язи спини.

Обертаємо кисті. Руки в сторони, плечі опустити. Зігнути руки в ліктях, кисті стиснути в кулаки. Зробити 4 кругових обертання в кистьовому суглобі, не опускаючи ліктів, в одну сторону, потім 4 рази – в іншу. Повторити по 4 – 6 разів на кожну сторону.

Обертаємо ліктями. Початкове положення те ж саме, як і в двох попередніх. Зробити 4 кругових обертання в ліктьовому суглобі в одну та іншу сторону. Лікті опускати не потрібно. Повторити по 4 – 6 разів на кожну сторону.

Обертаємо плечима. Руки витягнути в сторони, плечі опустити. Виконати по 4 обертання в плечовому суглобі в кожну сторону. Повторити від 4 до 6 разів.

Піднімаємо – опускаємо руки. Розслабляємо плечі й руки. Піднімаємо руки вгору, потім вільно упускає вниз. Дихання має бути вільним і розслабленим. Повторити 4 – 6 разів.


Ми у FACEBOOK
Приєднуйтесь до нас


Залишити відповідь