Ви зараз переглядаєте ЯК ЗНИЗИТИ ТЕМПЕРАТУРУ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

Лихоманка (а це правильний термін для високої температури) – це реакція організму на роботу імунної системи, яка бореться з вірусами або бактеріями. Температура також може підвищуватися через сонячні опіки або щеплення.

Як знизити температуру в домашніх умовах

Не завжди варто хапатися за пігулки при перших ознаках температури – іноді варто дозволити організму впоратися самому, з вашою допомогою. Тому ми розповімо як знизити температуру в домашніх умовах, без застосування ліків.

Температура людського тіла залежить від індивідуальних особливостей, зовнішнього середовища, часу доби, одягу, віку та інших показників, однак якщо у вас температура 38 ° C – можна сміливо стверджувати, що у вас жар. Зазвичай підвищена температура говорить про те, що організм бореться з інфекцією. Якщо ви почнете збивати температуру ліками, то ризикуєте нашкодити організму в цій боротьбі. Однак можна зробити кілька нескладних кроків, щоб допомогти якнайшвидшому одужанню. Спочатку розповімо як правильно вимірювати температуру тіла?

Як вимірювати температуру тіла

У більшості людей нормальна температура – 37 ° C (з поправкою на точку вимірювання), хоча нормою також можуть бути трохи вищі або нижчі показники. Добові коливання температури теж нормальні.

Читайте також: ВПРАВИ ДЛЯ ШИЇ ПРИ ОСТЕОХОНДРОЗІ: ПРОСТИЙ КОМПЛЕКС ЛФК

Як знизити температуру в домашніх умовах
Як знизити температуру в домашніх умовах

Результати вимірювання можуть відрізнятися в залежності від типу термометра і місця вимірювання. Температура вважається підвищеною, якщо оральний, ректальний, вушний або скроневий термометр реєструє 38 ° C або вище. Для пахового термометра свідчення будуть нижче приблизно на 1 градус, тому про підвищення температури можна говорити після 37 ° C. Різниця досить серйозна, тому багато педіатрів рекомендують використовувати ректальні термометри для немовлят і дітей – і обов’язково повідомити лікаря, який саме спосіб вимірювання використовувався.

Як оцінити тяжкість ситуації

Здорова доросла людина з легкою лихоманкою може відчувати себе так, ніби потрапила під каток, а дитина з високою температурою – скакати і стрибати. Можливо і зворотнє (з поправкою на вид активності, звичайно).

Немає якоїсь універсальної «високої температури» з певним набором симптомів, тому варто орієнтуватися на своє самопочуття і конкретні ознаки нездоров’я. Ось, якими вони можуть бути:

  • відчуття слабкості або запаморочення;
  • втрата апетиту;
  • головний біль;
  • м’язовий біль;
  • рясне потовиділення;
  • озноб;
  • нудота;
  • блювота;
  • висип.

Останній симптом особливо важливий – якщо висока температура супроводжується висипом, потрібно проконсультуватися з лікарем. А привід для оперативного звернення за медичною допомогою – температура, що перевищує 39,4 ° C (38,4 ° C при паховому вимірі), особливо якщо вона супроводжується сплутанням свідомості, галюцинаціями або конвульсіями.

Як знизити температуру в домашніх умовах

  • Виміряйте температуру і оцініть симптоми (свої або близької людини). Якщо градусник показує 38 ° C і вище, можна говорити про лихоманку. Як ми вже писали, при паховому вимірі можна говорити про підвищення після 37 ° C.
  • Залишайтеся в ліжку і відпочивайте. Ваше тіло бореться з інфекцією (або іншою проблемою), не варто його відволікати від процесу.
  • Зберігайте гідратацію. Звичайна вода, прохолодний чай або сильно розбавлений сік допоможуть заповнити втрату рідини через потовиділення. Важко пити? Спробуйте смоктати крижану крихту. Рідина допомагає вимивати токсини і заповнювати запаси організму після рясного поту. Не варто вживати напої, що містять цукор, так як він допомагає бактеріям розмножуватися. Ідеальним рішенням буде трав’яний чай.

Читайте також: ХАРЧОВЕ ОТРУЄННЯ У ДОРОСЛИХ – ЩО РОБИТИ ПРИ ОТРУЄННІ

Як знизити температуру в домашніх умовах
Як знизити температуру в домашніх умовах
  • Прийміть жаропонижаючі пігулки, щоб швидко збити температуру, але не забувайте контролювати дозування. Також важливо не застосовувати різні препарати в один і той же час. Важливо: немовлятам у віці до 6 місяців не можна давати ліки з ібупрофеном, а дітям і підліткам – аспірин без призначення лікаря.
  • Дайте собі охолонути. Зніміть частину одягу і приберіть зайві ковдри. Відкрийте вікно і зробіть кімнату більш прохолодною. Носіть легкий одяг. Не варто укутуватися жаркою ковдрою або надягати на себе кілька светрів. Надто теплий одяг тільки посилить жар.
  • Прийміть теплу ванну, витріть тіло прохолодною губкою або використовуйте холодні компреси, щоб відчувати себе більш комфортно. Важливо: ванна з льодом або холодною водою, спиртові або оцтові розтирання можуть бути небезпечні. Будь ласка, не застосовуйте ці способи для лікування себе або близьких.
  • Спіть. Відпочинок активує гормони, які оновлюють тканини і підвищують імунітет. Крім того, сон допоможе організму створити достатню кількість білих кров’яних клітин, які борються з вірусами.
  • Зверніться до лікаря, якщо відчуваєте погіршення симптоми.

Що ще може допомогти знизити температуру

Дослідження довели, що ефірні олії можуть бути корисними для боротьби з симптомами і підтримувати імунну систему. Але вони, звичайно, не замінять антибіотики, якщо причиною підвищення температури стала інфекція. Важливо пам’ятати: ефірні олії не можна наносити на шкіру в чистому вигляді, використовувати їх біля очей або ковтати. Їх потрібно змішувати з базовою олійкою (так, щоб їх концентрація не перевищувала 5%) і використовувати в дифузорі, при масажі, прийомі ванни або в інгаляціях.

Як знизити температуру в домашніх умовах
Як знизити температуру в домашніх умовах

Ось, які ефірні олії можуть допомогти збити високу температуру:

  • Корична олія. Дослідження довели, що вона може допомогти організму боротися з бактеріальними інфекціями, а значить – і з температурою.
  • Імбирна олія. Має протизапальну дію на організм, а ще може допомогти зменшити супутні симптоми лихоманки – нудоту, блювоту, діарею і головний біль.
  • Олія м’яти. Містить ментол, який можна використовувати для охолодження тіла при високій температурі – тому його так часто використовують у виробництві мазей для розтирань грудей при кашлі та застуді. Олія м’яти також може допомогти зменшити нудоту при високій температурі.
  • Олія чайного дерева. Це природний антибіотик, який допомагає організму боротися з інфекцією і зменшувати запалення.
  • Евкаліптова олія. Має антиоксидантні, протизапальні й знеболювальні властивості, які можуть допомогти знизити температуру. Вона також здатна боротися з інфекціями, зменшувати кашель і знімати закладеність носа.

Як не можна збивати високу температуру

  • Приймати гарячу або холодну ванну, йти в лазню. І та, і інша, в результаті, може ще більше підвищити температуру. Гаряча вода зробить це безпосередньо, холодна викличе озноб – з тим же результатом.
  • Обтиратися горілкою або оцтом. Підвищення температури тіла збільшує теплообмін за рахунок розширення капілярів і підвищення потовиділення. Якщо ми робимо обтирання рідиною з дуже швидким випаровуванням, судини різко звужуються. Це порушує баланс між високою температурою всередині тіла і більш прохолодною шкірою – і, звичайно, шкодить природному теплообміну. Особливо небезпечно застосовувати такі методи до маленьких дітей – вони легко можуть надихатися небезпечними парами, отримати опік від оцту і навіть алкогольне отруєння через часткове всмоктування спирту шкірою.
  • Вживати міцний алкоголь. У народі існує думка, що «горілка з перцем» та інші молодечі рецепти в стилі «хапнув склянку, попарився в лазні і вранці прокинувся бодрячком» – перевірений спосіб лікування високої температури. Це не так. Якщо хтось вживав міцний алкоголь і подолав лихоманку, то, швидше за все, цей хтось отримав би той же результат, випивши склянку кефіру. Причому, кефір якраз допоміг би організму, а не змусив його боротися одночасно з інфекцією і отруєнням продуктами розпаду спирту. Вживання алкоголю для лікування високої температури не просто марно – воно дуже шкідливо. Спирт сам по собі підвищує температуру, пригнічує імунну систему, збільшує навантаження на печінку, серце і судини, і призводить до зневоднення.

Коли потрібно звернутися до лікаря

Спосіб і доцільність збивання високої температури, як правило, залежить від віку хворого. Лихоманка, залишена без лікування, може привести до серйозних ускладнень у маленьких дітей, літніх людей та людей з ослабленою імунною системою.

Як знизити температуру в домашніх умовах
Як знизити температуру в домашніх умовах

Немовлята і малюки. Немовлят до 3 місяців потрібно показати лікарю при температурі вище 38 ° C, навіть якщо немає інших симптомів. Важливо: не забувайте зробити поправку на спосіб вимірювання! Вважається, що у віці від 3 до 6 місяців лихоманку можна не лікувати, якщо немає інших симптомів, а температура не піднімається вище 38,9 ° C (37,9 ° C при пахвовому вимірі). Більш високі цифри чи інші симптоми – привід викликати педіатра. Діти у віці від 6 місяців до 2 років з температурою вище 38,9 ° C можуть приймати безрецептурні ліки під наглядом лікаря. Але якщо лихоманка триває довше доби, погіршується або не піддається лікуванню, потрібно зателефонувати педіатру.

Маленькі діти і підлітки. У дітей і підлітків від 2 до 17 років високу температуру можна не збивати, якщо вона не перевищує 38,9 ° C (37,9 ° C при пахвовому вимірі). Ліки можуть допомогти, якщо підвищена температура викликає дискомфорт і біль в м’язах – або якщо цифри на градуснику продовжують рости. Погане самопочуття дитини і температура, яка тримається довше 3 днів – привід звернутися до лікаря.

Дорослі. Людям старше 18 років зазвичай не потрібно збивати температуру, якщо вона не перевищує 38,9 ° C (37,9 ° C при пахвовому вимірі). Якщо температура піднімається вище 39,4 ° C (38,4 ° C), не збивається або зберігається довше двох днів, необхідно звернутися до лікаря. Важливо: не можна відкладати огляд у лікаря, якщо висока температура супроводжується ригідністю шиї, сильним болем в будь-якому місці тіла або задишкою. У літніх людей (старше 65 років) з високою температурою варто контролювати появу задишки або сплутаність свідомості і негайно звертатися за медичною допомогою, якщо ці симптоми з’являються.


Ми у FACEBOOK
Приєднуйтесь до нас


Залишити відповідь