Ви зараз переглядаєте ЯК ЗВАРИТИ РОЗСИПЧАСТИЙ РИС – КОРИСНІ ПОРАДИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

Далеко не всі люблять каші, віддаючи перевагу поживним і корисним гарнірам із круп. Саме тому багато господинь часто шукають спосіб, як зварити розсипчастий рис правильно. Тим часом є кілька відмінних простих рецептів приготування цього злаку. Можна зробити варений рис просто так, з насінням гірчиці, зі спеціями, з овочевим асорті. Також смачним виходить розсипчастий рис з м’ясом або з грибами. Головне – зрозуміти основні тонкощі приготування рису і чітко дотримуватися їх. Тоді на вашому столі завжди буде розсипчасте блюдо – просто одна рисинки до іншої!

Сорти рису

Від виду рису безпосередньо залежить якість приготування. Найпростіше приготувати розсипчастий гарнір із довгозернистого рису. В такому сорті менше крохмалю, ніж у круглому, і набагато більше вітамінів, мінералів і клітковини. Що ж стосується інших видів рису, про них варто знати наступне:

  • Шліфований білий. Найпоширеніший вид в усьому світі. За складом корисних речовин він поступається багатьом сортам. Зерна його з гладкою і прозорою поверхнею. Варити такий рис дуже легко і швидко. Але щоб він вийшов розсипчастим, потрібно докласти чимало зусиль.
  • Пропарений. Парова обробка застосовується для підвищення якості рису. Він стає не таким ламким. При варінні виходить розсипчастим і зберігає свою форму навіть при повторному розігріві.
  • Коричневий нешліфований. Вважається найсмачнішим і ароматним сортом. Тільки зварити його розсипчастим непросто. Буде потрібна велика кількість води, і приготування займе близько 40 хвилин часу.
  • Басматі. Цей вид рису відрізняється м’якою текстурою і незвичайним присмаком. З нього можна приготувати складні страви різних національних кухонь. Трохи клейкий, що утруднить поділ його на окремі рисинки.
  • Жасминовий. Ніжний і дуже смачний. Після варіння він стає повітряним. Дотримуючись усіх правил, з подібного сорту можна зварити розсипчастий продукт.
  • Арбаріо. Неможливо зварити розсипчастим, він завжди виходить густий і клейкої консистенції. Застосовують в основному для приготування різотто.
  • Чорний і червоний рис теж складно зварити розсипчастим, до того ж коштують ці сорти дорого, і знайти їх у продажі непросто.

Корисні поради як зварити розсипчастий рис

Як зварити розсипчастий рис
Як зварити розсипчастий рис

Як зварити розсипчастий рис? Дотримуйтеся наступних правил:

  • Рис потрібно обов’язково промивати перед приготуванням. Його спеціально покривають різними речовинами, щоб він якомога довше зберігав свої властивості. А при ретельній промивці вони змиваються.
  • Якщо рис прилипає до дна каструлі, необхідно переконатися в тому, що плита включена на мінімум.
  • Потрібно використовувати для приготування ємність з товстим дном.
  • Для додання рису особливого смаку можна варити його в бульйоні, а після закінчення готування посипати спеціями. Навіть на другий день розсипчастий рис стане прекрасним гарніром, треба тільки трохи його підсмажити.
  • Не варто використовувати емальовану каструлю.
  • Професійні кухарі рекомендують додати в крупу рослинну олію. На склянку рису необхідна 1 столова ложка олії. Потім налити води і варити.
  • Рис не можна перемішувати під час варіння. Коли вода закипіла, не варто чіпати продукт. А зробити це перед подачею на стіл.
  • На упаковках пишуть, що води для приготування потрібно брати в два рази більше, ніж кількість рису. Але це не так. Щоб рис вийшов розсипчастим, необхідно води брати менше, співвідношення трохи більше ніж 1: 1 буде ідеальним.

Як зварити розсипчастий рис

Як зварити розсипчастий рис
Як зварити розсипчастий рис

Читайте також: ЯК ВАРИТИ РИС НА СУШІ В МУЛЬТИВАРЦІ ТА КАСТРУЛІ

Існує кілька способів варіння рису. Кожна господиня сама для себе вирішує, який їй більше подобається. Такі рецепти використовують досвідчені господині і професійні кухарі.

  • Варіант з використанням великої кількості води. Підходить для сорту басматі. Необхідно поставити каструлю з 2 літрами води і довести до кипіння. Паралельно нагріти воду в чайнику. Ретельно промити стакан рису і висипати його в киплячу воду. Варити до готовності. Рис вбере води стільки, скільки йому потрібно. Можна пробувати продукт на предмет готовності в процесі варіння. Після необхідно висипати рис на друшляк і почекати, поки стече зайва волога. Потім промити окропом. Перекласти рис у ємність, яку попередньо змастили маслом. Накрити кришкою. Створити тепло за допомогою ковдри на 15 хвилин.
  • Варіант із замочуванням рису. Необхідно залити водою крупу на 30 хвилин. Потім добре її промити під струменем води. Кинути рис відразу в окріп. У холодну воду його вже не можна відправляти. Додати масло і сіль. Накрити кришкою і варити до м’якості.
  • Попереднє обсмажування. Рис промити і висушити. У тару налити трохи олії, засипати крупу і, постійно помішуючи, смажити її на слабкому вогні. На це піде приблизно 10 хвилин, рис повинен стати напівпрозорим. Потім залити окропом в невеликій кількості, посолити і варити, поки вода не вбереться повністю.

Як зварити розсипчастий рис на гарнір

Як зварити розсипчастий рис
Як зварити розсипчастий рис

Приготувати розсипчастий рис на гарнір дуже просто. Такий розсипчастий рис ще називають рисом по-французьки. Готується він з одним секретом, завдяки якому результат завжди радує. Рис дійсно залишається розсипчастим навіть на наступний день з холодильника. Беріть довгозернистий рис – для цього рецепта він підійде найкраще.


Інгредієнти:

  • Рис – 160 грамів.
  • Вода – 2 склянки.
  • Рослинна олія – ​​2 ст. ложки

Спосіб приготування:

  • Промийте ретельно крупу, відкиньте рис на друшляк і дайте стекти воді. ОБОВ’ЯЗКОВО! Рис повинен добре підсушитися.
  • Потім налийте в сковороду трохи рослинної олії та викладіть рис.
  • Коли рис стане злегка прозорим – його можна викласти в ємність, в якій ви будете його варити. Саме цей процес обсмажування на невеликій кількості рослинної олії допоможе приготувати розсипчастий рис.
  • Залийте рис водою і доведіть до кипіння. Потім зменшіть вогонь і варіть до готовності.
  • Прийнято варити рис у великій кількості води, але цей міф, оскільки за даним рецептом він вариться до повного википання води. Слідкуйте за вогнем, при необхідності можна навіть поставити на водяну баню.
  • Готовий рис подається відразу, але навіть після повного охолодження і навіть на наступний день крупа, приготована таким способом, буде розсипчастою і смачною. Сіль додавайте після закипання води на ваш смак.

Як зварити розсипчастий рис в мультиварці

Не знаєте як зварити розсипчастий рис? Дуже просто! Використовується мірний посуд. На 1 склянку рису потрібно 3 склянки води. Крупу необхідно попередньо промити і викласти в спеціальну тару, залити водою. Додати сіль, масло за бажанням. Перемішати. Вибрати режим для приготування рису, який рекомендують виробники мультиварки. Не варто перемішувати продукт. Після завершення варіння можна залишити його під кришкою ще якийсь час в мультиварці.

Варений рис може стати цілком самостійною стравою, якщо забезпечити його підливою або соусом. Може входити до складу салатів. На його основі виходить смачний плов. Багато хто любить саме розсипчастий рис в складі плову. Блюдо виходить не тільки смачне, але і красиве. Таке не соромно подати на святковий стіл!


Ми у FACEBOOK
Приєднуйтесь до нас


Залишити відповідь