Ви зараз переглядаєте ВИДІЛЕННЯ ПЕРЕД МІСЯЧНИМИ – НОРМА ТА ПАТОЛОГІЇ

Менструації – не самий романтичний період жіночого життя. Вона доставляє чимало неприємних моментів, навіть якщо проходить без особливих проблем. Ще більше занепокоєння здатні заподіяти виділення перед місячними. Найчастіше вони викликані цілком нешкідливими причинами і не вимагають спеціальної терапії. Але іноді можуть бути симптомом неблагополучні для репродуктивної системи жінки. Щоб відрізнити нормальні виділення перед місячними від патологічних, варто розглянути, якими вони бувають і чим супроводжуються.

Норма перед місячними

Виділення, що з’являються між місячними (білі) в нормі повинні бути у будь-якої дівчини. Білі утворюються слизом, який виділяється передоднем піхви і залозами матки. Основна функція цього слизу – забезпечення змащення, який захищає поверхню піхви від інфекцій і пошкоджень, а також він потрібен для зволоження. Крім цього, за рахунок зміни кислотності й консистенції слизу з’являються умови для запліднення і природного дозрівання яйцеклітини.

Які виділення перед місячними норма потрібно чітко знати всім жінкам. Будь-які процеси у жінок в репродуктивній системі повинні відбуватися в чіткій відповідності зі змінами гормонального циклу в процесі менструації. Робота залоз і стан слизових на різних етапах циклу будуть залежати від кількості прогестерону й естрогену. У нормі виділення перед місячними в середині циклу, коли яйцеклітина дозріла, зобов’язані бути рідкими й рясними. За рахунок цього полегшується прохід в матку сперматозоїдів, в ній вони зустрічаються з яйцеклітиною. Якщо ніякий сперматозоїд не дістався до матки, то обсяг мокротиння знижується, перед менструацією вона отримує консистенцію густого сукровичного киселю, який не має вираженого запаху.

Якщо розглядати процес виділення перед місячними, а саме які вони повинні бути, то їх колір у будь-якої жінки індивідуальний з урахуванням її гормонального фону, рівня метаболізму, складу крові та її згортання. Нормальними виділення є, якщо вони білі й прозорі, можуть мати жовтуватий або помаранчевий відтінок. Причому у дівчини не повинно відзначатися в піхві таких симптомів, як печіння і свербіж.

Якщо знижена кількість естрогенів або погане згортання крові, то в мокроті можуть перебувати кров’янисті плями. Тому за кілька днів до менструації білі можуть бути блідо-коричневого відтінку.

Виділення перед місячними

Світлий колір перед менструацією – це ознака, як нормального стану, так і певного захворювання. Тому розглянемо детальніше різні виділення перед місячними.

Читайте також: ЯК ВИКЛИКАТИ МІСЯЧНІ: НАРОДНІ МЕТОДИ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

місячні під час вагітності

Перша менструація та виділення перед місячними

Критичні дні в нормі у дівчаток починаються в 12-15 років. Гормональна перебудова відбувається вже за рік до цього, тому перед менструацією з’являються білі, при цьому досить рясні, вони бувають темними або прозорими з кислуватим запахом. Протягом декількох років після статевого дозрівання менструація нерегулярна, зі значними перервами. Тобто, і характер мокротиння від норми може сильно відрізнятися. Якщо не з’являються болі знизу живота, немає сверблячки й печіння в статевих органах перед менструацією, то немає і причин для занепокоєння.

Поява білого слизу

Як ми вже й говорили – світлий колір перед менструацією – це ознака, як нормального стану, так і певного захворювання. Це залежить від клінічної симптоматики. Природні виділення відбуваються у всіх жінок, тим більше в кінці циклу. У їх складі знаходяться:

  • Мертві тканини епітелію, вони в значній концентрації мають білий колір.
  • Мікрофлора, яка складається з лактобактерій.
  • Нормальний секрет, який зобов’язані виділяти залози піхви.

У нормі цієї секреції зобов’язане виходити приблизно 67 мл в день. Після овуляції кількість може бути більше. Особливо при використанні гормональних засобів.

Якщо до білих виділень починає додаватися свербіж у піхві, вони мають творожнисту структуру, кислий запах, то можна припустити грибкове зараження – молочницю. Білий секрет, який схожий на скатаний папір, може говорити про наступні явища:

  • Частинки гігієнічних серветок, які проникли в середину.
  • Реакція на використання вагінальних свічок.
  • Кандидоз.

Така симптоматика може спостерігатися під час вагітності, коли ще про неї не відомо і жінка чекає приходу місячних.

Виділення перед місячними

Прозорий водянистий слиз

Рідкі виділення перед місячними без запаху і дискомфорту можуть бути через використання контрацептивів. Якщо водянистий слиз проявляється одночасно зі свербінням, почервонінням статевих органів, набряком і ускладненні при сечовипусканні, то це може вказувати на інфекційну хворобу або запальний процес.

Чорні або коричневі виділення перед місячними

Коричневий і чорний секрет означає, що в ньому знаходиться кров, яка згорнувшись, отримала такий відтінок. Виділення цього кольору вважаються нормальними при овуляції і на початку терміну після зачаття. Не потрібно також переживати, якщо критичні дні починаються з коричневого секрету. Ця ознака є нормою. Так позначається підготовка ендометрію до оновлення, а також це може бути реакцією статевої системи на використання гормональних контрацептивів.

Можлива наявність чорної і коричневої рідини перед менструацією за кілька днів до прояву перших крапельок червоної крові, але не раніше, і з умовою, що вони незначні, не починають супроводжуватися спазмами і больовими відчуттями знизу живота. Інакше необхідно звернутися до лікаря, оскільки в статевій системі можуть протікати наступні захворювання:

  • Ендометріоз – збільшення в обсязі ендометрію.
  • Ендометрит – запальний процес в матці. Велика кількість коричневого секрету утворюється під час розвитку поліпів на ендометрії.
  • Міома матки – характеризується згустками крові або виділеннями коричневого кольору. У 52% жінок з цим діагнозом відбуваються такі виділення за 46 днів до менструації.
  • Ерозивний процес у внутрішніх тканинах матки, симптомом якого вважаються виділення за 67 днів перед менструацією. Найчастіше вони проявляються у вигляді слизу з кров’яними прожилками і після критичних днів.

Виділення перед місячними часто бувають кров’янистими. Відмінність від коричневих полягає в більш рясному виході крові, оскільки вона не встигає згорнутися. З непатологічних причин симптом можуть провокувати гормональні засоби, вагітність, про яку жінка ще не знає, травми піхви, алергія на ліки.

Прояв кров’яної рідини за день до менструації – нормальна реакція під час підготовки організму до початку критичних днів для 70% представниць слабкої статі. З патологій цей симптом може бути при ерозії матки, ендометріозі, поліпах та інших пухлинах, а також під час процесів запалення.

Жовті виділення перед місячними

Цей колір перед місячними не є причиною захворювання за умови, що це не супроводжується відчуттями дискомфорту в статевих органах, не має кислуватого запаху і виділяється в незначному обсязі. Такі виділення утворюються в результаті зміни гормонального балансу або через використання гормональних препаратів. Рідина може бути жовтого кольору через використання деяких лікарських засобів, настоянок трав або бути ознакою алергії на лубриканти і синтетичну нижню білизну.

Виділення перед місячними

Це може статися в будь-який час проходження критичних днів, але такі виділення перед місячними через гормональний стрибок збільшуються через підвищену роботи залоз. При сексуальному збудженні обсяг рідини збільшується, і секрет починає нагадувати яєчний білок. Після статевого контакту з’являється багато рідини жовто-блідого кольору, це вказує на потрапляння сперматозоїдів всередину, які піхва виділяє одночасно зі змазкою.

Дуже часто секрет з цим кольором говорить про інфекційні хвороби або запальний процес. В цьому випадку до цього симптому може додатися свербіж і печіння в піхві, неприємний запах, неоднорідна консистенція з додаванням домішок, дискомфорт при статевому контакті, больові відчуття знизу живота. До цієї ж симптоматики відносяться сальпінгіт, запальний процес в уретрі, вагініт, кольпіт, а також це може відзначатися під час хламідіозу.

Слиз жовтого кольору без запаху з кров’яними прожилками в деяких випадках говорить про ерозію матки, а може бути і гнійного походження через венеричні захворювання або запущеного запального процесу. Клінічні симптоми цих патологій можуть загострюватися перед місячними, а об’єм рідини в цей час збільшуватися.

Зелені виділення перед місячними

Зелений відтінок рідини не відносять до захворювань, якщо цих виділень перед критичними днями невелика кількість, секрет не має запаху і дискомфортні відчуття не відзначаються.

Якщо рідина має пінисту структуру і специфічний запах, то, скоріш за все, в статеві органи проникли трихомонадами – хвороботворні бактерії, які є причиною трихомоніазу.

Неприємний запах і інші симптоми

Для того щоб визначити, які виділення є нормою, а які – ознакою захворювання, необхідно звертати увагу на їх запах і іншу симптоматику. Якщо рідина має неприємний запах, то це ознака занесення інфекції або початок процесу запалення і розростання хвороботворних бактерій в мікрофлорі.

Виділення перед місячними

За тиждень до місячних залози в слизових оболонках починають працювати активніше, тому слизу утворюється більше, природно, симптоматика проявляється більш виражено. Зазвичай певний запах вказує на одну з проблем:

  • Запах протухлої риби означає трихомоніаз або вагіноз.
  • Кислуватий запах говорить про кандидоз.
  • Цибулевий аромат значить хламідіоз.
  • Гнійний – процес запалення тканин.
  • Залізний запах вказує на наявність крові в невеликій кількості.

Найчастіше рідина з неприємним запахом доповнюється різними відчуттями дискомфорту, у вигляді тягнучих болів знизу живота, печіння під час сечовипускання, свербіння в піхві. Тривалі запальні процеси проявляються недугами, загальною слабкістю і температурою. Секрет з неприємним запахом відзначається найчастіше через патологічні процесів.


Зміна в обсязі й якості рідини перед місячними може відбуватися з різних причин, як фізичних, так і через різні патологій. Нормальний секрет може мати білястий, прозорий, жовтий, молочний, червоний, чорний, зелений колір. Рідина має однорідний склад і слизовий характер. У неї немає вираженого запаху, і не супроводжують неприємні симптоми. Відхилення від норми говорить про гінекологічне захворювання, що вимагає походу до лікаря.

Залишити відповідь