Ви зараз переглядаєте ЯК ВАРИТИ РИС НА СУШІ В МУЛЬТИВАРЦІ ТА КАСТРУЛІ

Ні для кого не секрет, що останнім часом, японська кухня, здобула велику популярність всюди. І найвідомішим і найпоширенішим блюдом, вважаються роли і суші.

Якісні роли, в основному, складаються з 2-х продуктів – це найсвіжіша риба й рисові зерна. Рис вважається головним компонентом. Тому розповімо як варити рис на суші в мультиварці та каструлі правильно.

Як варити рис на суші

Він повинен бути дрібним і круглим, в такому рисі найменший вміст крохмалю, ніж в інших видах. Найкраще, звичайно, підійде японський рис, але якщо такого немає, то беріть звичайний круглозернистий – кулінари з досвідом, переконалися на своїй практиці, що великої різниці між ними, немає. Тільки ні в якому разі не беріть довгозернистий, він категорично не підходить для цієї японської страви.

Яке б японське блюдо ви не зібралися готувати, спочатку дізнайтеся, як варити рис на суші та роли в домашніх умовах правильно. Від цього продукту, залежить якість всієї страви.

Ви не раз, напевно, бачили, як роли розвалювалися у вас при взаємодії з соєвим соусом, а провиною всьому – неправильно зварені рисові зерна.

Так ось, щоб у вас так не вийшло, давайте подивимося, як варити рис на суші й роли правильно, щоб «не впасти обличчям в бруд» перед друзями і гостями.

Читайте також: ЯК ВАРИТИ БУЛГУР – ПРОПОРЦІЇ, КОРИСТЬ І ШКОДА

Як варити рис на суші
Як варити рис на суші в мультиварці та каструлі

Суші і роли містять рис, а він має корисні властивості, допомагає ефективно схуднути, також, він завжди вважався хорошим паливом для організму, АЛЕ …., рис для суші, має і свої недоліки. Не варто ним зловживати, тому що, при його систематичному вживанні, є можливість розвитку цукрового діабету, судинно-серцевих захворювань та інших небажаних недуг.

Знаєте, як просто і безповоротно «запороти» суші? Зіпсувати рис.

Як і в піці половина успіху залежить від тіста, так і половина смаку суші залежить від рису.

Ідеально підходить для ролів рис, який:

  • доварений до потрібного стану;
  • непостійна, але і не розкислий
  • клейкий, легко формується
  • з перловим блиском, апетитного вигляду
  • володіє своїм особливим, але не яскраво вираженим смаком.

Як правильно приготувати рис для ролів, щоб він відповідав характеристиці «ідеальний»? Ми розповімо.

Читайте також: ЯК ВАРИТИ КУСКУС – СЕКРЕТИ ПРИГОТУВАННЯ, КОРИСТЬ ТА ШКОДА

Як варити рис на суші
Як варити рис на суші в мультиварці та каструлі

Види рису для суші

Традиційно для приготування суші використовуються такі сорти рису:

  • Мотігоме. Рисові зернятка сорту мотігоме мають невеликі розміри й округлу форму. Для крупи характерні такі якості, як високий рівень клейкості та велика кількість цукру в складі. Завдяки специфічному смаку використовувати її можна для приготування не тільки звичайних суші, але і солодких ролів, десертів, вина.
  • Хакумай. Позиціонується як найбільш популярний сорт рису, який використовують у рамках східної кухні. Відрізняється високим рівнем клейкості, завдяки чому йому легко надати бажаної форми.
  • Генман. Зерна рису сорту генман відрізняються високою твердістю й коричневим відтінком. Незважаючи на деякі труднощі, які полягають в необхідності варити крупу тривалий час, широко використовується для приготування деяких видів суші.
  • Фушігон. Ідеальний варіант для тих, хто не володіє достатніми навичками приготування суші. Зерна крупи мають гарну клейкість, добре розварюються, але при цьому зберігають ідеальну форму.
  • Нішікі. Рис сорту Нішікі характеризується високою клейкістю, зернятка при цьому не розварюються і зберігають правильну форму та крихкість.

Кожен з наведених вище сортів рису ідеально підходить для самостійного приготування страв східної кухні.

Як варити рис на суші
Як варити рис на суші в мультиварці та каструлі

Поради та рекомендації

Якщо представлених вище сортів не виявилося в продажу, можна приготувати суші з використанням звичайного рису. Але важливо врахувати деякі рекомендації:

  • Обов’язкова кругла форма зерняток.
  • Після варіння крупа повинна ставати клейкою, але не розварюватися надмірно.
  • Колір – від білого до молочного.
  • Зернятка повинні бути цілими, без сколів і тріщин, наявність яких говорить про низьку якість крупи.
  • Для приготування суші не можна брати довгозерний, а також пропарений рис, який придбав зараз популярність. Використання цих видів погіршить зовнішній вигляд і смакові якості страви.

Підготовка до варіння

Ми з’ясували, який рис потрібен для суші, тепер з’ясуємо, як варити рис на суші та роли правильно. Для цього буде потрібна товстостінна каструля, щоб крупа не пригоріла. Можна використовувати мультиварку. А ось пароварка не підійде – зерно вийде розсипчастим і недостатньо наповненим рідиною.

Підготовка до варіння полягає в правильному промиванні зерняток: японці міняють воду не менше 7 разів. Вода повинна бути холодною і проточною. Прибирайте рисинки, які спливли – вони «погані». Очистіть крупу від лушпиння й дрібного сміття. Вода, яка стікає з друшляка, спочатку буде каламутною – потрібно добитися її прозорості. Перетирати зернятка руками при промиванні не варто – акуратно перемішуйте їх дерев’яною лопаткою.

Як варити рис на суші в каструлі

Рецепти рису для суші рекомендують дотримуватися правила: води наливаємо на 1/5 більше, ніж крупи. Тобто на 200 г зерна беремо 250 мл води, на 400 г – 500 мл.

Як варити рис на суші
Як варити рис на суші в мультиварці та каструлі

Спосіб 1. Викладаємо рис в каструлю і наливаємо холодну воду. Кладемо зверху шматочок комбу. Доводимо до кипіння, прибираємо з каструлі водорість, зменшуємо температуру до мінімуму і варимо 10-15 хвилин, щоб рідина ввібралася повністю. Обов’язково накрийте каструлю кришкою, щоб пара не виходила.

Спосіб 2. Викладаємо рис в киплячу воду: комбу теж прибираємо при закипанні. Зерна вберуть рідину миттєво, тому води потрібно більше. Дотримуйтеся пропорцій: 1 частина крупи – 2 частини води. Вариться рис під закритою кришкою на повільному вогні.

Вимкніть вогонь і залиште рис потомитися на 10-15 хвилин.

Заправка для рису

Як варити рис на суші з правильною заправкою? Підігрійте оцет в мікрохвильовці і розчиніть в ньому сіль та цукор (додайте ложку вина). Якщо ви не використовували водорості при варінні, додайте їх в суміш для заправки. Готову рідину найзручніше розпорошувати дозатором.

Рис і заправка повинні бути гарячими, але не обпалювати руки. Акуратно збрискуйте рис заправкою, злегка перемішуючи його дерев’яною лопаткою. Перед приготуванням ролів остудіть продукт. Готова страва може збрігатися 2 дні в герметичному поліетиленовому пакеті.

Як варити рис на суші в мультиварці

рис для суші в мультиварці

Інгредієнти:

  • Рис (Японський або інший для суші) – 1 стакан (обсяг 250 мл).
  • Вода – 1 склянка.
  • Рисовий оцет – 1/3 склянки.
  • Цукровий пісок – 2 столові ложки.
  • Сіль – 1 ч.ложка.
  • 250 г рису насипаємо в підходящу глибоку ємність і легко промиваємо 6-7 разів холодною водою.
  • Після промивання крупу пересипаємо в друшляк або сито, встановлюємо на будь-яку ємність, щоб була можливість стікати залишкам вологи. Так залишаємо рис хвилин на двадцять-тридцять.
  • Далі крупу поміщаємо в чашу мультиварки. Наливаємо сиру воду. Рис розрівнюємо за допомогою лопатки або кулінарної ложки. Сіль не додаємо!
  • Мультиварку накриваємо кришкою. Вмикаємо програму «Рис / крупи» на 25 хвилин. Залишаємо рис готуватися до закінчення програми.
  • У цей час робимо заправку, вона ж називається сушіза. Для чого спершу відміряє рисовий оцет і злегка його нагріваємо. Нагріти можна на плиті або акуратно в мікрохвильовій печі.
  • У теплому оцті розчиняємо сіль і цукор. Ці домішки мають розчинитися без залишку, тому, можливо треба, буде ще злегка нагріти суміш.
  • Рис готовий. Вимикамо мультиварку, чашу з рисом дістаємо.
  • Перекладаємо гарячий рис в миску (або, можливо, у вас є спеціальна ємність, яка називається хангірі) і розрівнюємо. По всій поверхні крупи розбризкувальними рухами розподіляємо сушізу (оцтову заправку). Потім перемішуємо – спочатку немов перевертаючи рис, а після короткими ріжучими рухами. Для цього ідеально підходить лопаточка (плоска ложка), що входить в комплект до мультиварки.
  • Рис для суші та ролів повністю готовий, але повинен трохи охолонути. Приступати до суші треба, коли рис теплий. Залишати його «на потім» не можна.

Залишити відповідь